Наистина ли облачните изчисления ликвидират работните места на ИТ поддръжката?

Sean Deuby

Windows IT Pro

cloud comp 1Моя колега Джеф Джеймс писа за чувството на обреченост и мрак тегнещо сред ИТ специалистите относно облачните изчисления, като контраст на синьото безоблачно бъдеще пред разработчиците на софтуер. Аз се замислих относно това и говорих с различни хора по темата – и стигнах до заключението, че промяната за поддръжката на хардуера във фирмите ще бъде малка. Защо си мисля така? Заради по-доброто разбиране и технологично съзряване.

По-точно заради повишаването на разбирането на облачните изчисления и нивото на дискусиите. Когато новия модел на изчисления започна да прониква в ежедневното ни мислене, “облачни” беше единственото прилагателно пред “изчисления,” и това описваше това което знаем сега за предлагането на софтуера като услуга (Saas), разположена на публичен облак, а именно компютърни приложения намиращи се извън помещенията и оборудването на фирмата, работещи със споделени изчислителни ресурси, които са на ниска цена и гъвкави, но върху които имаме по-малък контрол.

Откакто фирмите започнаха сериозно да изследват възможността за използването на публичните облачни услуги за да хостват техните приложения и бази данни, се появиха трудни въпроси за фирмите предлагащи услугите. Имаме едно обслужване за всички, малки и големи фирми по модела “един размер за всички” Договорите за поддръжка (SLA)? Липсата на достатъчно средства за проследяване, кой какво прави и съвместимост? Ние не можем да направим неочаквано и без надзор посещение в центъра за данни, където са разположени сървърите? Ние дори не знаем в кой център за данни се намират нашите данни? Как можем да си вземем обратно виртуалните машини от облака? Много от тези въпроси и отговорите към тях не се вместват в изискванията за сигурност и съответствие.

Да видим модела по който работи частния облак. Частния облак използва същите модели за предлагане на услуги, предлагане на информационна инфраструктура като услуга (IaaS), Предлагане на платформа като услуга. (PaaS), (Платформата като услуга може да включва средства за дизайн и разработка на приложения, тестване, разполагане и хостинг, а също така и услуги като групова работа, интеграция с уеб услуги и композиране, интеграция на база данни, сигурност, мащабируемост, съхранение, контрол на версиите на приложенията и поддръжка на общност от разработчици. Тези услуги могат да бъдат осигурени от интегрирано решение през мрежата.)

Частните облачни изчисления предлагат софтуер като услуга (SaaS) по начина по който го прави публичния облак, но в голямата част от случаите, частния облак се хоства на оборудване във фирмата. (Частните облаци могат да се хостват извън фирменото оборудване, но настройките на системите когато се правят от доставчици на услуги извън фирмата крият същите рискове като тези при модела на публичните облачни услуги.) При изграждане на частен облак на съоръжения на фирмата, частния облак може да осигури предимствата които дава публичния, макар и в много по-малък мащаб, като елиминира рискове свързани с публичните облаци. До колкото поддръжката във фирмите и мениджърите стават все по-запознати с облачните изчисления, частните облаци върху фирмено оборудване се реализират и привличат внимание като място за позициониране на съществуващите приложения. И най-накрая има и хибриден модел (където например натоварването се поема от хардуер във фирмата, но в пиковите натоварвания се поемат от публичен облак) което може и да бъде решението за повечето изчислителни среди на което ще се фокусират фирмите през следващото десетилетие. Това показва още веднъж как махалото на модела по който работи доставката на софтуер се люлее напред и назад, докато намери разумната средна позиция.

Новия компютърен модел на облачни изчисление с използване на ресурси от фирмата обаче си има цена, Огромната разлика между публичните облачни изчисления и частните е в това, че публичните услуги са налични и на разположение за ползване (всичко което ви трябва е договор за услугата и абонаментна такса за да ползвате услугата), докато фирмата трябва да инвестира, за да изгради частен облак преди да започне да го използва и да почувства предимствата на облачните изчисления. Това означава, че публичния облак спестява значителни капиталови ресурси на фирмите, докато частния облак е една голяма инвестиция в ИТ инфраструктура, която ще изиска време и пари да се изпълни.

И това е едно от най-перспективните поприща в което ИТ специалистите по поддръжка във фирмите могат да се ориентират към напредък и кариера.

Частен облак на фирменно оборудване означава собствен център за данни, а тези сървъри трябва да се поддържат от хора. В крайна сметка фирмата ще има няколко сървъра, защото виртуализацията и облачните технологии правят нещата по-ефективни по отношение на компютърни русурси и изискват по-малко такива, но фирмите няма много скоро да изградят центровене се за данни..

Не е само за сървърите. Оново, което наистина се променя в центъра за данни на големите корпорации в ерата на облачните изчисления е как се управляват изчислителните ресурси. Виртуализацията и поддръжката на виртуалните сървър са в основата на облачната инфраструктура, те са основополагащ пласт на облачната инфраструктура; основни за предлагането на инфраструктурата като услуга (IaaS). Но за да имате обслужван от собствени специалисти частен облак, вие трябва да имате нива на управление, съгласуваност, поточност и потребителски интерфейси. Някои от тези услуги са готови, но всички трябва да бъдат настроени и някои трябва да бъдат създадени на място, защото всяка фирма има работен процес който е малко по-различен. Почти никой не знае как да свърши тази работа към момента, така, че има големи възможности ако агресивно използвате предимствата на ситуацията в момента.

Друг аспект от целия страх около “облачните изчисления ликвидират работни места на ИТ поддръжката” е, че много зависи от ролята ви на работното място. Как работите, специфично и към всеки отделно или ползвате популярни услуги, като например мигрирате към облака услуги като имейл, за което ще трябва да разширите знанията си. От друга страна, ако администрирате база данни, трябва да се грижите за базите данни, без значение дали те са в центрове за данни или на фирмени сървъри, което не изисква промяна в квалификацията ви.

Накрая, има значение типа фирма за която работите. Финансови институции и работещите в сектора на здравеопазването, със стриктни правила на работа, ще се ориентират към частни облаци. Медиите не са подложени на стриктни изисквания за данните и начина на извеждането им и ще се ориентират по-скоро към публични облаци, за да поддържат ниски разходи за поднасяне на съдържание.

Вярвам, че отражението върху мрежата на облачните изчисления ще бъде много по-малко от колкото обреченост и мрак които се предвещават. Отражението на новия модел ще зависи от ролята ви и бизнес сектора. Трябва обективно да погледнете къде сте и какви са вашите сегашни умения и до колко съвпадат с ностоящия пъзел в сферата на ИТ индустрията, за да предприемете подходящи действия.

Следвайте Sean по Twitter: @shorinsean

Абонирайте се за Sean’s Windows IT Pro статии: RSS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s